Søg

Hold afstand

Vejdirektoratet arbejder for at gøre det nemt og sikkert at færdes på de danske veje. Men uanset hvor meget vi gør for trafiksikkerheden, vil det altid være farligt at køre for tæt på bilen foran.

Uopmærksomhed er en faktor i en tredjedel af alle trafikulykker, hvor en person er blevet dræbt, viser Vejdirektoratets dødsulykkesstatistik fra 2010-2015. Næsten 400 personer mistede livet i trafikken i den 6-årige periode, fordi de selv eller andre var uopmærksomme i trafikken.  Er man først uopmærksom – fordi man indstiller radioen, ringer op på mobilen eller rækker ud efter kaffekruset i holderen – kan den rigtige afstand til den forankørende være altafgørende for at undgå en ulykke, eller afbøde alvorligheden af ulykken.

Derfor har Vejdirektoratet lavet en film om at holde afstand i trafikken.

Du øger risikoen for at indgå i en trafikulykke 12 gange, hvis du fx ringer op på mobilen og 9 gange, hvis du rækker ud efter genstande i bilen, mens du kører. Det viser en undersøgelse, som Transport DTU har lavet. Du kan læse mere i linklisten i højre side​.

Rådet for Sikker Trafik og Forskning og Pension har samtidig undersøgt, hvad danskerne laver bag rattet. Inden for en måned har 19 % af de adspurgte bilister skrevet eller læst en sms, mens de kørte bil, mens 59 % har justeret på bilradioen.  Du kan læse mere i linklisten i højre side.​ 

5 gode råd til at holde sikker afstand i trafikken

  • Tilstrækkelig afstand vil i de fleste tilfælde svare til to sekunder i tidsafstand i normalt føre, hvis man er en erfaren bilist.
  • Du kan fx lægge mærke til, hvornår bilen foran passerer en kantpæl. Du skal kunne nå at tælle ’tyve, enogtyve, toogtyve’, inden du selv passerer samme kantpæl.
  • En anden tommelfingerregel er, at afstanden til den forankørende i meter skal være hastigheden divideret med to. Det vil sige, at afstanden til den forankørende bil bør være 50 m, hvis du kører 100 km/t. På motorveje er der typisk 100 m mellem hver kantpæl.
  • Nogle steder kan du bedømme afstanden ved hjælp af afstandspile på motorvejen. Der skal være to pile synlige mellem din bil og bilen foran, for at afstanden er stor nok. Symbolerne bliver dog brugt på udvalgte steder på motorvejene, hvor der kan forventes ensartet hastighed.
  • Vær særligt opmærksom på, om du holder nok afstand, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik.

De gode råd er lavet i samarbejde med politiet, Dansk Kørelærer-Union ogFDM.

Rette_Hastighed_VD.jpg

​​​​​Du kan teste din bremselængde på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside. Vælg din hastighed, og se om du når at bremse i tide, eller om du kører over fodgængerfeltet.  Brug linket til højre. ​

 ​

Oprettet
25-02-2016.
Senest opdateret
10-11-2016.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index