Søg
Pressemeddelelse

De variable tavler på Motorring 3 slukkes i en periode

Vejdirektoratet vil undersøge tavlernes værdi for bilisterne i det daglige
21. januar 2015

​Fra begyndelsen af februar vil de mange tusinde bilister, der hver dag kører på motorvejen M3 uden for København, opleve, at de variable tavler, der ellers normalt informerer dem om blandt andet rejsetider, hastighedsgrænser og kø-varslinger, vil være slukkede.

Vejdirektoratet har nemlig besluttet at slukke tavlerne i nogle måneder som led i en undersøgelse, der skal belyse deres værdi for bilisterne i det daglige.

"Vi slukker tavlerne, fordi vi vil finde ud af, hvor stor effekt de har på trafikken på M3 til daglig," fortæller afdelingsleder Stine Bendsen fra Vejdirektoratet.

"Vi bruger tavlerne til at skabe en jævn og glidende trafik på en af landets travleste motorveje. Men hvor meget hjælper de egentlig? Hvilken effekt har det, at vi for eksempel bruger dem til at skilte hastigheden ned, for at varsle om køer længere fremme? Det er den slags spørgsmål, vi gerne vil have svar på."

Derfor vil Vejdirektoratet overvåge M3 nøje i de kommende måneder for at se, om trafikken kører mere ujævnt og besværet end normalt, når trafikanterne ikke længere bliver hjulpet af informationerne fra de elektroniske tavler.

"Vi forventer, at der kommer en langsommere og mindre jævn afvikling af trafikken på M3 i de kommende måneder" siger Stine Bendsen. "Men det koster penge at drive den form for systemer med variable tavler – både på M3 og andre steder i landet. Derfor er vi interesserede i at undersøge, om vi får værdi for pengene."

I den periode, hvor tavlerne er slukkede, vil M3 for bilisterne fremstå som en helt almindelig motorvej med faste hastighedstavler på 90 og 110 km/t..

Når undersøgelsen er færdig, vil resultaterne indgå i overvejelserne om fremtidige investeringer i de såkaldte intelligente transportsystemer herhjemme.

Det kan virke lidt drastisk at slukke tavlerne for at teste effekten af dem. Men ifølge Stine Bendsen er der ikke andre muligheder, hvis man skal lave en troværdig undersøgelse.

"Vi har naturligvis overvejet denne undersøgelse nøje. Og vi har også tænkt i mulige alternativer. Men vi er kommet frem til, at der ikke er andre muligheder end at slukke tavlerne i en periode, hvis vi virkelig skal kunne måle en troværdig før-og-efter effekt."

Undersøgelsen løber fra starten af februar og fire-fem måneder frem. Det er endnu ikke afgjort, hvornår tavlerne tændes igen, da længden på undersøgelsen blandt andet afhænger af vejrliget i løbet af foråret.

Yderligere oplysninger:
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf. 7244 3032, mail: man@vd.dk

Afdelingsleder Stine Bendsen, tlf. 7244 3030, mail: sbd@vd.dk

Oprettet
21-01-2015.
Senest opdateret
21-01-2015.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index