Søg
Pressemeddelelse

Fodgængerne er udsatte i julefrokostsæsonen og på J-dag

Fodgængere er i farezonen, når det bliver weekend i november og december, hvor der er J-dag og mange julefrokoster.
07. november 2014
​Netop på fredage og lørdage i november og december sker der rigtig mange ulykker med fodgængere. Det viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.

I byerne sker forgængerulykkerne ofte i nattelivet, fordi bilisterne kører for stærkt og derfor ikke kan tage ordentligt højde for de berusede fodgængere, som færdes på gaderne. Fodgængerne er på grund af deres promille ofte ikke i stand til at orientere sig ordentligt, inden de krydser vejen, og de er mere tilbøjelige til at fejlvurdere afstanden til bilerne og deres egen mulighed for at nå over vejen. Det viser en dybdeanalyse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU).

"Statistikken og HVU's undersøgelse viser, at der er god grund til at lette foden fra speederen og holde godt øje med fodgængerne fra i dag fredag den 7. november, hvor julebryggen lanceres og markerer starten af julefrokostsæsonen," siger Sven Krarup Nielsen, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Taxa-vogne er blandt de bilister, der ofte er på gaderne i de sene nattetimer. De kan gøre en ekstra indsats ved dels at sætte farten ned, dels at tænke over, hvor de sætter de berusede passagerer af. De skal f.eks. helst sættes af et sted, hvor de undgår at skulle krydse vejen, og hvor de kan komme sikkert videre.

Også beværtninger har et ansvar og skal jf. restaurationsloven § 29 sørge for ansvarsfuld udskænkning.

"Vi skal alle sammen passe på hinanden i den tid, vi går i møde. Bl.a. kan fodgængerne passe godt på hinanden og f.eks. hjælpe meget berusede kammerater sikkert hjem. Refleksbrik eller andet reflekterende materiale på tøjet er også en rigtig god ide, " siger Marianne Foldberg Steffensen, Afdelingsleder i Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdeling.

Yderligere oplysninger:
Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen, Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdeling, tlf.: 2238 3222, mail: mast@vd.dk
Formand Sven Krarup Nielsen, Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU), tlf.: 4020 3352, mail: skn@vd.dk
Pressemedarbejder Anne-Mette Nyhuus, Vejdirektoratet, tlf.: 7244 3078, mail: an6@vd.dk
Oprettet
07-11-2014.
Senest opdateret
07-11-2014.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index