Søg
Pressemeddelelse

Konference om miljøvenlige veje

Dansk pionerprojkt afholder konference, der skal sætte ny brændstofvenlig asfalt på den internationale dagsorden
26. november 2013
​Det danske forskningsprojekt ”Cooee”, som arbejder på at udvikle miljøvenlige veje, der skal reducere CO2-udslippet i atmosfæren betydeligt, gør status på en konference i København den 28. og 29. november.

Her mødes omkring 60 af verdens førende forskere inden for området i Det kongelige danske Videnskabernes Selskab i København for at diskutere udfordringer og perspektiver på arbejdet med at nedbringe CO2 udslippet ved hjælp af smarte veje.

På konferencen vil der være en række indlæg om den miljøvenlige vejtransport og muligheden for at gøre den endnu grønnere. Fokuspunkterne vil blandt andet være implementering af den nye CO2-venlige asfalt på vejene og industriens perspektiver på et grønt asfaltprodukt.

Det gælder både i forhold til konkrete teoretiske og praktiske problemstillinger, samt muligheder for at booste de initiativer, der allerede er igangsat på den internationale scene. Konferencen byder bl.a. på indlæg fra Birthe Holst Jørgensen (DTU & Det strategiske forskningsråd), Anders Hundahl (asfaltindustrien) og Michael Svane (Dansk Industri).
 
Desuden vil de foreløbige resultater af Cooee-projektet også blive fremlagt. Projektet, der støttes med 14 millioner kr. af det Strategiske Forskningsråd, bygger på ideen om at reducere rullemodstanden, dvs. modstanden mellem dæk og vej, på de danske veje. Mindre rullemodstand betyder mindre brændstofforbrug og dermed en varig reduktion af CO2 udledningen.

Målsætningen bag projektet er at reducere CO2 udslippet på de danske veje med op til 5 %, hvilket må betragtes som en ganske betragtelig reduktion, når man tænker på, at transportsektoren er den største synder mht. CO2udledning.

Cooee-projektet strækker sig helt fra computersimuleringer af den molekylære sammensætning af asfalt til udvikling af modeller for rullemodstand ”set fra bilen”. Cooee-projektet involverer Vejdirektoratet, grundforskningscentret Glas og Tid ved Roskilde Universitet, DTU samt entreprenørvirksomheden NCC.

Yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Bjarne Schmidt, tlf.: 7244 7140, mail: bjs@vd.dk
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf.: 7244 3032, mail: man@vd.dk
Oprettet
26-11-2013.
Senest opdateret
26-11-2013.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index