Søg
Pressemeddelelse

Ny film skal mindske omfanget af tabt gods på vejene

Ca. 4.000 gange om året rykker Vejdirektoratet ud for at fjerne tabt gods fra vejene. Ny film skal mine bilisterne om at spænde deres gods ordentligt fast.
14. oktober 2013
​Cirka 4.000 gange om året rykker Vejdirektoratet ud for at fjerne sofaer, murespande og juletræer, som ryger af traileren og ender på kørebanen.

Det skaber farlige opbremsninger, det giver kø og koster samfundet unødige ressourcer. Derfor skal en ny film minde bilisterne om at spænde deres gods ordenligt fast.

Filmen - der kan ses nederst i pressemeddelelsen – giver en venlig påmindelse til trafikanterne og rummer også information om, hvad man skal gøre som bilist, hvis man støder på tabt gods på vejen.

Det er farligt og sinker trafikken
At tabe gods på kørebanen kan være uhyre farligt. Ikke kun for de bilister, der kører umiddelbart efter en trailer, som taber noget, og som derfor enten rammes eller forsøger at undgå at blive ramt, men også for de bilister, der efterfølgende - med 90-130 km/t - pludselig opdager, at de skal reagere på en skovl eller en pose med haveaffald, der ligger og flyder på vejen.

Ud over problemet med trafiksikkerheden, kan tabt gods på motorvejen give anledning til kø. Når bilerne pludselig må bremse op for en tabt genstand på vejbanen, eller når motorvejen skal spærres af for at man kan fjerne den tabte genstand, så sinker det trafikken.

Tabt gods koster os alle penge
I 2012 rykkede Vejdirektoratet ud 3.787 gange for at rydde motorvejen for tabt gods. 

"Motorvejen er en utrolig farlig arbejdsplads, og af hensyn til både bilistens og vores egen sikkerhed, skal der i visse tilfælde sendes to til tre personer, to biler samt en tavlevogn ud for at rydde op. Det koster fra 1.000 kroner, hver gang bare én bilist ikke har sikret sit gods godt nok," fortæller driftsdirektør i Vejdirektoratet Niels Christian Skov Nielsen, -og regningerne ender hos os alle sammen som skatteydere eller - hvis Vejdirektoratet kender synderen - hos synderen selv.

Både håndværker og privat bilisten taber ting
Ser man på, hvad det er, der bliver tabt på vejene, så er det oftest forskellige autodele, der flyver af traileren eller ladet under kørslen. Dernæst kommer ting som sten, jord, grus og værktøjer. Og som noget af det mere sjældne – møbler, cykler og maskiner.

Filmen henvender sig ikke kun til privat bilisten men også til håndværkeren, eftersom en del af de ting, der bliver tabt på vejen, kan stamme fra håndværkeres ladbiler.

Stop aldrig op på motorvejen
Hvis du som trafikant ser tabt gods ligge og flyde på vejen, så må du af hensyn til din egen og andres sikkerhed aldrig standse bilen og flytte det tabte gods væk fra vejen eller samle det op. Ring i stedet til Trafik Informations Centret på 80 20 20 60, så sørger Vejdirektoratet for at samle genstandene op.

Kontaktpersoner
Driftsdirektør, Vejdirektoratet, Niels Christian Skov Nielsen, tlf. 7244 3406
Pressechef, Vejdirektoratet, Martin C. Østergaard-Nielsen, tlf. 2129 0733
 
 

 Læs

 
 

 Top fem over tabt gods

 
​1. Autodele
2. Materialer, værktøj
3. Trægenstande
4. Metalgenstande
5. Møbler
Oprettet
14-10-2013.
Senest opdateret
14-10-2013.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index