Søg
Pressemeddelelse

Oldtidsbopladser ved motorvejsudbygning giver ny viden om fortiden

Bag jordbunkerne, hvor vestfynske motorvej krydser Aulbyvej, er arkæologer fra Odense Bys Museer ved at afslutte udgravningen af en af oldtidens bopladser.
11. april 2013

​Udgravningen ligger lige der, hvor Vejdirektoratet skal i gang med at bygge et tilslutningsanlæg til motorvejen i forbindelse med udbygningen af motorvejen mellem Nørre Aaby og Middelfart.

 

”Vi glæder os meget over at have fået mulighed for, at undersøge bopladserne i området. Udgravningerne har givet mange spændende nye oplysninger om, hvordan man brugte landskabet i tiden 300-600 e. Kr.,” siger arkæolog Jakob Bonde fra Odense Bys Museer.

 
”Det giver os en gylden chance for at kigge nærmere på, hvorfor nogle bopladser bliver til de landsbyer, vi kender i dag, og nogle simpelthen opgives og forsvinder,” fortsætter han.
 
Området har været beboet siden stenalderen
Mørke aftegninger i den lyse undergrund vidner om, at der har ligget mindst tre store, indhegnede gårde, hvor tilslutningsanlægget nu skal anlægges. Hver af gårdene har bestået af et hovedhus på over 30 meter og et antal små udhuse. De har ligget med udsigt ned mod Aulby Mølleå.
 
Bopladsen er den tredje og sydligste, der er fundet i området. De tre bopladser ligger med ca. 500 meters mellemrum langs den nuværende Aulbyvej. De to sydligste bopladser blev tilsyneladende opgivet allerede efter et par generationer. Den nordligste blev liggende og har med tiden udviklet sig til landsbyen Aulby, der altså har over 1300 år på bagen.
 
Stedet har også været beboet i yngre stenalder (ca. 3500-2000 f. Kr.), hvor der på et tidspunkt lå et enkelt lille hus på ca. 17 meter.
 
”Huse fra denne periode bliver kun sjældent fundet, og vi er utroligt glade for at have fået denne uventede sidegevinst, der kan være med til at belyse, hvordan menneskene på Vestfyn levede for omkring 6000 år siden,” siger Jakob Bonde.
 
Nært samarbejde sikrer fundene 
Det gode samarbejde mellem Vejdirektoratet og Odense Bys Museer har betydet, at arkæologerne er kommet tidligt ind i processen. Det har været med til at sikre, at vejarbejdet ikke ødelægger fundene, men at arkæologerne kan registrere og bevare dem for eftertiden, og det gør, at arkæologernes arbejde ikke forsinker anlægsarbejdet.
 
”Vi kender arkæologernes arbejdsvilkår og ved, at de har brug for tid til deres undersøgelser,” siger Mike Boesen, projektleder i Vejdirektoratet.
 
”Det er i alles interesse, at arkæologiske undersøgelser er en del af projektet, og at vi tænker dem ind fra begyndelsen. På den måde undgår vi også forsinkelser undervejs,” siger han.
 
De arkæologiske undersøgelser ved Aulbyvej er den sidste af en række prøvegravninger og udgravninger, der er gået forud for udvidelsen af den eksisterende motorvej. Samlet set har de arkæologiske undersøgelser givet en betydelig ny viden om fortiden på Vestfyn.
 
Billedtekst:
Fundstederne er markeret med pinde i udgravningen
 
Yderligere oplysninger:
Jakob Bonde, arkæolog, Odense Bys Museer  Tlf 6551 4652 Mobil  2090 1311 jbon@odense.dk
 
Katinka Fischer-Nielsen, kommunikationsmedarbejder, Vejdirektoratet Tlf 7244 23 19 kafn@vd.dk
 

 Billede af udgravningen

 
Oprettet
11-04-2013.
Senest opdateret
11-04-2013.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index