Søg
Pressemeddelelse

Pendlere hjælper med køproblemer

Pendlere har meldt sig til at hjælpe Vejdirektoratet med at gøre noget ved køen på seks strækninger i Danmark.
04. november 2016

Vejdirektoratet har den seneste uge søgt testbilister til et pilotprojekt, der skal mindske køen på seks udvalgte strækninger med begyndende kødannelser. Ti bilister har nu meldt sig på banen, og deres største motivation er at komme de lokale køproblemer til livs.

Trafikdirektør i Vejdirektoratet, Niels Tørsløv, er glad for bilisternes engagement:

”Vi er glade for, at pendlerne har meldt sig ind i kampen mod køer på deres daglige rute.  Måling af bilisternes oplevelse af at sidde i kø skal give os ny viden om trafikadfærd, som vi regner med at bruge, når vi skal planlægge afviklingen af trafikken ved vejarbejder eller større arrangementer.”

Vejdirektoratet forventer ikke at kunne løse de tunge trængselsproblemer med dette pilotprojekt. Fokus er i stedet på at løsne op for nogle af de kortvarige kødannelser på de udvalgte strækninger.

Vejdirektoratet har udvalgt seks strækninger til pilotprojektet, der i korte træk handler om at få bilisterne til at bryde vanen og køre lidt tidligere eller lidt senere, end de plejer. Og det er en udfordring, der bliver svær, for vores adfærd er styret af mange faktorer. 


Vaner og rutiner styrer os
Faste mødetider på arbejdet, adgang til bilen og vaner, hører blandt de faktorer, der påvirker vores trafikadfærd. Dette bekræfter testbilister også i de første interviews. Det gælder ikke alene rutiner som afrejsetidspunktet, men de har også vaner forbundet med selve køreturen:

En bilist fra Aalborg fortæller: ”Jeg arbejder i en butik og har derfor faste mødetidspunkter. Derfor tager jeg altid hjemmefra imellem kl. 7:30-8:00. Vi har kun en bil, hvilket betyder, at jeg som regel kører sammen med min hustru.” 

En anden bilist, der dagligt kører på strækningen i Fredericia og ikke har faste mødetider, fortæller: ”Jeg har ingen fast mødetid, men kører som regel ved 8-tiden. Jeg kan godt lide at køre - derfor brygger jeg lidt kaffe, som jeg kan nyde på køreturen, og bruger ellers tiden i bilen til at lade op til arbejdsdagen.”


Det siger testbilisterne:
”Jeg er irriteret over, at trafikken afvikles dårligt. Derfor har jeg et ønske om at være med til at forbedre noget, ” siger en bilist, der dagligt kører på strækningen i Aalborg.

”Jeg synes, det er et spændende projekt, og jeg ved, at trafiksituationen på min rute ikke er holdbar. Jeg vil gerne hjælpe med en løsning, der også kan bidrage til yderligere forskning i problematikken,” siger en bilist, der dagligt kører på strækningen ved Fredericia.

”Jeg synes, det er stressende at sidde i kø. Forhåbentligt kan pilotprojektet give en løsning på køproblemerne - og hvis min hjælp betyder mindre kø, så vil jeg gerne deltage.” siger en bilist, der dagligt kører på strækningen ved Roskilde. 

Bliv testbilist
Vejdirektoratet søger stadig testbilister, der vil deltage i pilotprojektet. Testbilisterne skal fortælle, hvordan de oplever at køre på de seks strækninger med meget tæt trafik i morgentimerne. Det sker både gennem interviews og eventuelt ved at måle bilisternes fysiske reaktion med et særligt aktivitetsarmbånd.

”Vi søger stadig testbilister – faktisk har vi kun få testbilister, der kører i Esbjerg og Fredericia området. Derfor håber vi, at flere bilister melder sig til projektet. Man behøver ikke køre med aktivitetsarmbåndet, det er deres oplevelse, der er det mest væsentlige,” siger Niels Tørsløv.

Har du lyst til at være med i Vejdirektoratets pilotprojekt, som skal få trafikken til at glide bedre i myldretiden? Og har lyst til at fortælle, så er du måske en af vores testbilister.

Du kan deltage i pilotprojektet, hvis du:
1. Dagligt bruger en af følgende strækninger:

Aalborg - på frakørsel 24 (Øster Uttrup Vej) i nordgående retning på Nordjyske Motorvej i tidsrummet kl. 6:15-8:15.

Roskilde - på frakørsel 12 (Roskilde S) i østgående retning på Holbækmotorvejen i tidsrummet ca. kl. 7:15-8:15.

Kalundborg – i krydset Hareskovvej/Asnæsvej (i retning mod Kalundborg) i tidsrummet ca. kl. 6:00-8:15.

Kalundborg – i rundkørslen Holbækvej/Hovvejen ved Kalundborg (i retning mod Kalundborg) i tidsrummet ca. kl. 6:00-8:15.

Fredericia - på frakørsel 59 (Fredericia S) på Taulovmotorvejen i vestgående retning i tidsrummet ca. kl. 7:15-8:15. 

Esbjerg - frakørsel 75 (Esbjerg N) i sydlig retning på Esbjergmotorvejen i tidsrummet kl. 6:30-8:00

2. Er villig til at deltage i 2-3 ugentlige interviews af en varighed på max. 5 min. pr. interview. Interviews vil blive brugt af medierne og på Vejdirektoratets hjemmeside. Vi laver ugentligt aftaler om interviews med dig, hvilket naturligvis skal hænge sammen med din hverdag.

3. Eventuelt har en Android-smartphone og accepterer, at de data, som Vejdirektoratet indsamler via aktivitetsarmbånd, må anvendes og opbevares i anonymiseret form i dette projekt. Dit aktivitetsarmbånd, som er koblet til din smartphone, vil give os adgang til at hente dine data, der beskriver din varians i hjerterytmen samt gps.

Hvis du vil være testbilist, kan du tilmelde dig via post-kom@vd.dk. I mailen skal du oplyse dit navn og adresse, så vi kan sende dig et aktivitetsarmbånd og information om pilotprojektets forløb.

 ​

 Fakta om pilotprojektet:
• Pilotprojektet lanceres i uge 44. Over fire uger vil Vejdirektoratet bruge forskellige tiltag til at få bilisterne til at køre en smule tidligere eller senere, end de plejer.

• Pilotprojektet gennemføres på seks udvalgte strækninger samtidigt:

A: Frakørsel 24, Øster Uttrup Vej ved Aalborg, nordgående retning
B: Frakørsel 75, Esbjerg N ved Esbjerg, sydgående retning
C: Frakørsel 59, Fredericia S ved Fredericia, vestgående retning
D: Frakørsel 12, Roskilde S ved Roskilde, østgående retning
E: Krydset Hareskovvej/Asnæsvej i Kalundborg i retning mod Kalundborg
F: Rundkørslen Holbækvej/Hovvejen ved Kalundborg i retning mod Kalundborg.

• De udvalgte strækninger er kendetegnet ved den såkaldte begyndende trængsel – her er der tale om en såkaldt spidstime i morgentimerne, hvor kødannelserne er så kortvarige, at man kan opnå en tydelig effekt, ved at bilisterne flytter deres afrejsetidspunkt en smule.

Yderligere oplysninger:
Niels Tørsløv, trafikdirektør i Vejdirektoratet, 6193 0550, nit@vd.dk.dk
Rikke Liebst, kommunikationskonsulent i Vejdirektoratet, 2570 3056, rili@vd.dk
Oprettet
04-11-2016.
Senest opdateret
04-11-2016.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index