Søg
Pressemeddelelse

Vejdirektoratets støjforskning modtager innovationspris

Projektet PERSUADE belønnet af Vejsektoren
04. december 2013

​Vejsektorens innovationspris gik i år til Vejdirektoratets PERSUADE projekt, hvor målet er at udvikle nye poroelastiske vejbelægninger med stor støjreduktion.


Vejdirektoratet modtog prisen sammen med NCC Roads på årets VEJFORUM i Nyborg i formiddags under overværelse af over 1000 fagfolk fra den danske vejsektor.


Hovedformålet med PERSUADE er at udvikle og teste nye vejbelægninger med en meget høj støjreducerende effekt. Belægningerne er en form for drænasfalt med et stort indbygget hulrum. Dette kombineres med at anvende en stor andel af gummi stykker i stedet for traditionelt stenmateriale. På denne måde bliver belægningsoverfladen elastisk, hvilket også er med til at reducere dækvejbane støjen.


”Jeg er på Vejdirektoratets vegne stolt af at modtage denne flotte pris. Jeg ser det som et skulderklap til det store spændende og tværfaglige arbejde, der har ligget forude. Vi er ikke i mål endnu med udviklingen af denne innovative og miljøvenlige belægningstype, men sammen med NCC Roads og vores internationale kollegaer er vi godt på vej,” fortæller Hans Bendtsen, senior forsker i Vejdirektoratet.


Ved at anvende gummi granulat fra brugte bildæk er projektets miljømål dobbelt, nemlig både at reducere støjen fra vejtrafik, og samtidig bidrage til at genanvende de stigende europæiske bjerge af brugte bildæk.  Der er således ikke tale om at anvende fint gummipulver til at blande i bitumen, som er almindelige belægningers klæbemiddel.


Den første danske forsøgsstrækning med den nye type poroelastiske vejbelægning blev udlagt af NCC på hovedlandevej 619 ved Kalvehave i august 2013. Vejdirektoratet gennemfører nu et omfattende måleprogram på forsøgsstrækningen. Den helt store udfordring bliver nemlig at udvikle poroelastisk materialer, som har en rimelig holdbarhed når de udsættes for trafikpåvirkningen på veje.


Poroelastiske belægninger har en vis lighed med nogle løbebaner på idrætsanlæg eller fleksible belægninger på nogle legepladser.
PERSUADE er et EU finansieret forsknings- og udviklingsprojekt med tolv partnere fra syv lande i Europa.


Vejsektorens innovationspris uddeles af den danske del af NVF (Nordisk Vejforum).

 Projektet hedder ”PERSUADE”, og det står for: ” PoroElastic Road SUrface: an innovation to Avoid Damages to the Environment”

Læs mere om projektet i Trafik og Veje november 2013.


Se video om Kalvehave forsøgsstrækningen (på engelsk) på youtube.

Yderligere oplysninger:
Hans Bendtsen, mobil: 2091 6164, tlf.: 7244 7164, mail: hbe@vd.dk

Oprettet
04-12-2013.
Senest opdateret
04-12-2013.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index