CVF er en central fortegnelse over alle anvendte 7 cifrede vejnumre til offentlige veje og stier. CVF er en forkortelse for den Centrale Vej og sti Fortegnelse. Systemet anvendes til administration og tildeling af administrative vej- og stinumre og indeholder som minimum de oplysninger, der er nødvendige for at varetage administrationsopgaven med tildeling af disse numre. Det konkrete indhold af systemet fremgår af
vejledningen fra Vejdirektoratet.
Et entydigt og stabilt administrativt nummersystem vil betyde, at man kan udarbejde analyser på tværs af vejbestyrere og bevare historikken for en vej. Endvidere er vejnummersystemet et led i vejområdets overgang til digital forvaltning. F.eks. vil man kunne analysere på uheldene på en vej, der omklassificeres og derved ændrer vejbestyrer. Dette sker f.eks., når der bygges en omfartsvej, og den eksisterende vej omklassificeres til en kommunevej.
Proceduren fremgår af en
vejledning, Vejdirektoratet har udarbejdet.
Det fremgår af
vejledningen, hvilke oplysninger, der skal til, når man skal forberede anmodningen om nye vejnumre.
CPR-systemet er et adressesystem beregnet til at registrere personer, der bor omkring vejene. CPR-inddelingen af vejnettet er ikke målrettet vejadministrative formål. F.eks. kan en ringvej have mange forskellige vejnavne og dermed CPR-vejkoder, selv om vejen i vejadministrativ sammenhæng anses og håndteres som én vej. CPR-vejoplysninger med vejkode og vejnavn er ikke stabile (fx ved kommunalreformens kommunesammenlægninger) og kan ændres, hvis vejbestyrelsen ønsker det. F.eks. efter en henvendelse fra beboerne ved vejen, der ønsker et andet vejnavn. Med andre ord har man to forskellige anvendelser, der kræver to forskellige systemer. Vejnummersystemet er målrettet til at styre oplysningerne om selve vejen. CPR-system er målrettet til at styre oplysningerne om vejens omgivelser og adresser på vejen, herunder beboerne ved vejen.
Leverandørerne forventes at tilpasse vejforvaltningssystemerne, således at det 7 cifrede vejnummer vil indgå i systemet.
Det er forskelligt, hvordan GIS systemerne tilgår vejforvaltningsinformationerne. GIS systemer, der er opsat til at anvende CPR systemets vejnummerering, kan fortsætte uden ændringer forårsaget af vejnummereringssystemet. I øvrige GIS systemer kan der evt. være behov for mindre tilpasninger.
FOT er en specifikation for geografiske objekter, der forventes at indgå som komponenter i administrationsgrundlag hos staten og kommunerne. En af de i alt 8 klasser er TRAFIK, som indeholder specifikation for objektet vejmidte som har det 7 cifrede administrative vejnummer som egenskabsdata. Det administrative vejnummer vil kunne anvendes til at koble geografien til et vejforvaltningssystem.
Ved skift af vejnummerering kan der opstå problemer i forbindelse med sammenligning eller opgørelser over tid, idet brugernes identifikation af vejen i både IT-systemer og papirbaserede kartoteker er ændret. Dette kan man læse nærmere om i
dette notat.
En almen vej er en vej, gade, bro eller plads, der er åben for almenheden, men som ikke administreres af det offentlige i henhold til lov, vedtægt eller deklaration. Det fremgår af 'Bekendtgørelse af lov om private fællesveje' (privatvejsloven) § 4, stk. 1.
Ifølge samme lov § 4, stk. 2. fremgår det, at lovens regler om private fællesveje finder med de fornødne lempelser anvendelse på almene veje.
Vejlovgivningen har i siden 1800-tallet bygget på den forudsætning, at almene veje enten skulle optages som offentlige veje eller nedlægges, enten helt, eller ved at de overgår til private fællesveje.
Oprindelig kunne en almen vej i modsætning til en privat vej ikke oprettes i CVF. Det har været et ønske fra flere kommuner, at almene veje kan oprettes i CVF. CVF kan derfor nu håndtere almene veje. Det er en forudsætning for oprettelsen i CVF, at kommunen i fremtiden påtager sig at ajourføre informationen om de i CVF oprettede almene og private veje.
I forbindelse med veje, der er etableret som en sammenlægning af tidligere amtsveje og tidligere kommuneveje kan der opstå manglende entydig stedfæstelse på vejforgreningerne. Det kan der læses nærmere om i
dette notat.
Ja, for eksisterende veje eller stier, der slås sammen, kan vejbestyrelsen vælge at anvende et af de eksisterende vej- eller stinumre.
En selvstændig sti bør ikke registreres som forgrening eller strækning til en vej, da en vej og en sti har forskellige trafikale funktioner.
Det er dog muligt i CVF, trods anbefalingen, på den enkelte strækning at anføre, om det er en vej eller en sti. Dvs. at man i CVF kan oprette stier som forgreninger til veje og/eller anføre, at en del af en forgrening er en sti.
Det sidste kan f.eks. benyttes i et parcelhuskvarter, hvor en sti forbinder en blind sidevej med en anden vej. Forgreningen registreres som vej på strækningen svarende til sidevejen og som sti på den resterende del. I dette tilfælde undgår man at oprette en selvstændig sti med eget administrativt nummer.
En offentlig sti skal have et administrativt nummer.
En privat fællesvej kan have et administrativt nummer, men det er ikke et krav, hvis man ser på cirkulæret om administrativ nummerering.
I nogle tilfælde løber stier på dele af forløbet ad private fællesveje. Hvis der tildeles administrative numre til private fællesveje, opstår der en konflikt ved helt eller delvist sammenfald mellem en sti og en privat fællesvej.
I vejloven står der, at vejmyndigheden kan bestemme, at en privat fællesvej kan have status som offentlig sti - men i øvrigt bibeholdes som privat fællesvej. I dette tilfælde deltager kommunen i driften af vejen (og dermed oppebærer en del af udgifterne til driften). Dette taler for, at den fælles del oprettes som en privat fællesvej med en privat vejbestyrer.
Hvis stien imidlertid først har fået tildelt et administrativ nummer, vil det fælles forløb få stiens administrative nummer, da en sti eller vej ikke kan skifte administrativt vejnummer.
Den fælles del skal i alle tilfælde have ét administrativt nummer, men der kan ikke opsættes klare generelle regler for tildelingen af vejstatus eller vejbestyrer. Det er op til de lokale vejmyndigheders individuelle vurdering at beslutte, hvorledes dette skal beskrives.
Man skal huske at skelne mellem stier og stiruter. Stier kan være sektionerede ligesom veje, mens stiruter beskriver et sammenhængende stiforløb, der kan omfatte selvstændige stier, offentlige veje og private fællesveje. I de sidste to tilfælde kan stien forløbe på selve vejen eller være en selvstændig del af tværprofilen, f.eks. en cykelsti.
Det rutenummererede vej- og stinet er lavet for at angive ruter for motoriserede og ikke motoriserede trafikanter. En vej eller sti kan indgå i flere ruter og en rutenummerering har til formål at give anvisninger på sammenhængende ruter. Flere administrative vej- og stinumre vil typisk indgå i en vej- eller stirute. CVF håndterer ikke rutenumre.
Vejbestyrelsen opsamler data om veje og stier som i reglen opbevares i et vejforvaltningssystem hos den enkelte vejbestyrelse. Efter vejbestyrelsen første gang har leveret administrative numre og strækningsbeskrivelser til CVF, skal CVF systemet betragtes som master/originaldata for disse data. En vejbestyrelse kan også beslutte at CVF skal være deres officielle vej- og stifortegnelse og her vil CVF rumme masterdata/originaldata om alle de til vejfortegnelsen hørende data.
Normalt sker der en løbende udskiftning af kilometerpladerne på kantpælene. Ved denne udskiftning til nye kilometerplader skal kilometerpladerne justeres i forhold til det nye administrative vej- og stinummer. En udskiftning skal også foretages såfremt informationen på kilometerpladen er misvisende i forhold til de faktiske forhold. I nogle tilfælde kan problemet i en overgangsperiode løses ved overklæbning af vejbestyrelsesnummeret. Det kan ikke anbefales, at den eksisterende kantafmærkning fjernes, da den ofte har en sikkerhedsmæssig funktion, og kilometerpladerne mange steder i åbent land anvendes som 'adressesystem' for rednings- og beredskabsmyndigheder. Konsekvenserne ved en eventuel fjernelse bør analyseres nøje inden den eventuelt sættes i gang. I øvrigt skal kantpæle anvendes på hovedlandeveje eller andre rutenummererede veje.
Læs mere om kantpæle og kilometerplader her.
Forgreninger, som er fællesbetegnelse for bl.a. vejdele og sideveje, ligger uden for rammerne af cirkulæret for administrativ vej- og stinummerering, hvorfor der ikke i forbindelse med indførelsen af det nye administrative vej- og stinummer vil ske en ændring af forgreningsnummereringen. Det kan oplyses, at Vejdirektoratet har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder på en standardisering af forgreningsproblematikken.
Det er op til den enkelte vejbestyrelse at vælge fremgangsmåde ved gennemførelsen af cirkulærets bestemmelse om, at alle offentlige veje og stier skal have tildelt et administrativt nummer inden den 1. juli 2007.
Følgende fremgangsmåde kan anbefales:
Forud for omnummereringen anbefales det at vejbestyrelsen laver en faglig gennemgang af sti- og vejnettet og får defineret vejene og stierne efter anbefalingerne i vejledningen om administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Den faglige gennemgang kan medføre at der skal justeres i den eksisterende nummering af veje og stier i vejforvaltningssystemet. For langt de fleste veje og stier vil selve omnummereringen ske automatisk i vejforvaltningssystemet, idet det forudsættes at leverandørerne af vejforvaltningsystemer vil tilrette disse således at de håndterer det syvcifrede admininistrative nummer på det tidspunkt, hvor vejforvaltningen ønsker at anvende dette.
Leverandøren af vejforvaltningssystemet forventes også at udbygge vejforvaltningssystemet med en facilitet som kan udveksle oplysninger med den Centrale Vej- og stiFortegnelse (CVF). Når denne facilitet er implementeret og vejbestyrelsen ved hjælp af vejforvaltningsystemet har omnummeret, kan de nye vejnumre blive leveret elektronisk til CVF. Er der tvivl om hvilke data der leveres til CVF fremgår dette af vejledningen på
www.cvf.dk. Vejbestyrelserne skal være opmærksom på, at der kan være andre systemer f. eks. GIS-systemer, der også skal tilrettes som følge af det nye administrative vej- og stinummer.
I denne forbindelse sker der ingen ændring af CPR- vejkoderne. CPR- vejkoderne anvendes til at registrere personers adresser og i den forbindelses tildeles vejene et vejnavn og en vejkode. Til vejforvaltningsformål tildeles en vej et 7-cifret nummer i henhold til cirkulæret for administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Der er således tale om to forskellige nummersystemer, der har hver deres formål. En lang vej med et 7-cifret administrativt nummer vil ofte have flere strækninger med hver sit vejnavn og CPR-vejkode.
Amterne har i slutningen af 2006 nummereret disse veje. Kommunerne skal være opmærksomme på, at såfremt de i deres vejforvaltningssystem anvender et andet nummersystem for disse veje, må disse 'interne' numre ikke overføres til CVF.